Ivo Lukačovič v Ostravě

Psal se mezigalaktický čas 4.12.2007 14.00 GMT +1.00, kdy k nám na severní Moravu zavítala jedna z velkých osobností českého internetu - Ivo Lukačovič. Nikdo menší než majitel Seznamu.

Ivo Lukačovič

Přednáška se konala v nové aule Vysoké školy báňské, přičemž den předem obléhaly školní chodby šikovné hostesky a rozdávaly letáčky na tuto akci. Taktéž každému návštěvníkovi přednášky dávaly seznamáckou tašku s pár dárky uvnitř (nechápu, proč ty trička mají velikost S, když programátory sport nezajímá 😃).

Pan Lukačovič vyprávěl o svém mládí (historii Seznamu) a zkušenostech, které při tomto podnikání získal. Měl plnou hlavu nápadů, ale později zjistil, že není důležitý nápad, ale jeho realizace. Byl úspěšný, protože se v mnoha ohledech řídil svou intuicí a dělat to, co ho baví.

Nová aula byla plná

Celé to začalo na ČVUT, kde ze začátku dělal strojařinu a po objevení skrytého talentu přešel na fakultu elektrotechniky. Tam se vlastně poprvé setkal s internetem, který ostatní studenti využívali spíše jen na hraní online textových her. On však viděl v internetu obrovský potenciál a po vytvoření prvních stránek Járy Cimrmana ho zaujal zájem o tento web. Chtěl však udělat něco většího a tak pomalu vznikl Seznam. Nejdříve to byl pouze katalog stránek a protože nejvíce uživatelů tvořili muži, byla také nejžádanější kategorie Erotika v sekci Zábava. Za tímto serverem stál jen jeden člověk a vše mělo pouze jedno negativum: “Zvuk připojujícího se modemu budil v ložnici mého tátu”.

Prvního vývojáře získal Ivo zvláštním způsobem - potřeboval totiž odevzdat projekt ve škole a po dohodě se Štěpánem Škrobem jeho práci mírně upravil a odprezentoval. Prezentace se u učitele dočkala velkého obdivu a proto asi Ivo usoudil, že s tímto člověkem bude dobré něco uskutečnit. Tak se stalo a záhy spolu napsali první fulltext.

Ve škole Ivo poznal i dalšího neméně důležitého člověka - Pavla Zimu, který se staral o hardware (montoval nové PC). Dnes je pan Zima ředitelem Seznamu.

Ivo Lukačovič

Inu Seznam pomalu rostl a dnes jenom e-mailové schránky zabírají půl petabajtů dat (petabyte = 1 000 000 000 000 000 bytů). Jak řekl Michael Phillips: “Dělej, co tě baví a peníze příjdou samy.” Život je krátký a proto je důležité, aby nás práce bavila. I kdyby jsme nevydělali moc, ale celý život dělali práci, která nás baví, tak to stálo za to.

Musím říci, že Ivo je příjemný člověk a z jeho projevu jsem v žádném případě neměl pocit, že se cítí nějak povýšeně. Stejně tak z jeho vyprávění vyplynulo, že v Seznamu panuje příjemná atmosféra a ty lidi to baví. Je možné, že mě cesty osudu zavedou právě do této firmy - tady by mě práce opravdu bavila 🙂.

comments powered by Disqus