Jaký je zahraniční hosting

V poslední době je na českém internetu hodně slyšet o zahraničním hostingu, který většinou nabízí o mnoho lepší podmínky než tuzemské firmy a proto jsem i já nakonec podlehl pokušení a jeden jsem na vlastní kůži v ostrém provozu otestoval. Velmi rád se s vámi podělím o nabyté zkušenosti a shrnu klady i zápory tohoto řešení.

Výběr hostingu

Celkem hodně času jsem strávil nad výběrem toho správného zahraničního hostingu. Nastavil jsem si totiž celkem vysokou laťku a jal jsem se hledat hosting se solidní cenou a co nejširší nabídkou služeb – vlastně to zní trochu komicky, protože skoro každý zahraniční hosting nabízí větší komfort než najdete u nás. Něco tak nepředstavitelného jako je SSH přístup přímo na server je mimo naše hranice naprosto běžná věc a když jsi na to člověk zvykne, tak už není cesty zpět. To je přesně ten moment, kdy si říkáte – „Jak jsem mohl bez toho žít ?!?“ 🙂.

Hlavním požadavkem a tahákem byla možnost hostovat několik domén na jednom účtu. Prostě se zaplatí jeden hosting a nahází se tam třeba 20 různých webů, každý na vlastní doméně. Kdysi pro mě něco nepředstavitelného, byl jsem zvyklý z ČR pro každý, byť malý web, zaplatit nový hostingový program. Tímto krokem se dá výrazně ušetřit a to byl hlavní důvod migrace do zahraničí.

Další požadavek už nebyl úplně standardní – v tu dobu jsem se zrovna učil Python, takže jsem hledal hosting, na kterém bude možno provozovat framework Django postavený na tomto skriptovacím jazyce. Touto volbou odpadl všemi doporučovaný HostMonster – sice je zde možné provozovat Django přes FastCGI, ale nechtěl jsem až do takové míry konfigurovat server vlastními silami, když toto oficiálně nepodporují. Navíc mi trošku vadí to slovíčko „Unlimited“ u tolika položek v přehledu nabízených služeb. No, nebudu se pouštět do hodnocení hostingu, který jsem nezkusil, možná jsem jen trochu skeptický.

Nakonec jsem tedy vybral hosting WebFaction, který podporuje Django a jeho instalace se provádí jen „kliknutím na tlačítko“ v administraci. Také vyhrál díky prvnímu místu v žebříčku Djangofriendly.

Zkušenosti z provozu

Nyní jsem u hostingu WebFaction již 5 měsíců, na jednom účtě mám 8 webových aplikací a 11 domén a jsem velmi spokojen. Přes administraci lze velmi jednoduše nainstalovat „tuna“ aplikací, z nichž určitě nebudete potřebovat všechny (stav k 1.3.2009):

  • AWStats
  • CherryPy
  • Custom app (listening on port)
  • Django (mod_python nebo mod_wsgi)
  • Drupal
  • Joomla
  • mod_python
  • mod_wsgi
  • Pylons
  • Rails
  • Static/CGI/PHP
  • Subversion
  • Trac
  • TurboGears
  • Webalizer
  • WebDav
  • WordPress
  • Zope – Plone

Kombinace administrace a SSH je optimální pro konfiguraci serveru. Při potížích příjde vhod nápověda na webu hostingu ve formě řešení známých problémů, případně fórum. Také se můžete obrátit na podporu přes systém ticketů, kdy pro každý problém vytvoříte nový ticket a komunikace mezi hostingem a vámi je přehledně zobrazena v jednom vlákně. Co se týče přístupu podpory, tak zde nemám absolutně žádné výhrady – vždy se problém vyřešil a bylo se mnou jednáno vlídně, i přes určitě zjevné nedostatky ve správné gramatice mého anglického textu 🙂.

Nejvíce jsem se bál odezvy a potažmo rychlosti načítání stránek, protože tuzemské servery jsou připojeny do NIXu a díky tomu se mezi těmito servery realizuje spojení velice rychle. Na české portály mám ping kolem 10 až 20 ms a při zkoušce zahraničních hostingů jsem se dostal nad 130 ms a to mě vyloženě děsilo. Ale nestáhl jsem ocas a neutekl a teď můžu s klidnou duší říct, že větší odezva při načítání stránek opravdu nejde znát – důkazem jsou stránky, které si právě prohlížíte.

Mám i záporné zkušenosti, kdy jsem se setkal se stavem skoro nepoužitelné pošty – webmail se přihlašoval několik sekund a rychlost IMAPu byla taky velmi podprůměrná. Díky migraci účtů z přetíženého stroje na nové e-mailové servery se naštěstí situace vyřešila.

Komunikace hostingu s uživateli neprobíhá jen přes podporu, ale také si můžete přečíst jejich blog, system status se zprávami o výpadcích nebo zprávy na Twitteru.

Na závěr jsem si nechal takový bonbónek – většina aplikací se instaluje do vašeho adresáře kompletně se vším, takže pokud používáte svoje upravené knihovny Djanga, tak nebudete mít žádný problém, protože ve vašem adresáři bude kompletní framework + instance apache. Také u AWStats je příjemné, že si můžete upravit konfiguraci dle potřeby a případně i změnit logo.

Takže můj ortel zní – nebojte se zahraničního hostingu, přináší větší komfort než většina českých. Webfaction můžu doporučit a pokud chcete zkusit nějaký jiný, tak se radši ujistěte, že vám zaručí vrácení peněz např. v prvním měsíci hostingu.

comments powered by Disqus