Windows Vista beta 2

Nedáno tomu, co Microsoft uvolnil Windows Vista beta 2 pro veřejnost. Stačí se zaregistrovat a stáhnout obraz instalačního disku. Pokud se rozhodnete pro 32. bitovou verzi, stáhnete 3,5 GB, u 64. bitové verze má disk 4,4 GB. Po registraci vám bude zaslán klíč, který můžete použít na deseti počítačích. Získáte tedy zdarma Windows, který můžete používat až do 1. června 2007. Ta horší zpráva je, že budete mít všechno anglicky, ale nevidím v tom až takový problém.

Instalace

Jakmile máte stažen obraz disku, stačí ho vypálit na DVD. Např. když se vás Nero Express ptá, co chcete vypálit, tak kliknete na “Obraz disku nebo uložený projekt”. Pak už máte dvě možnosti - aktualizovat Windows XP na Visty nebo nainstalovat Visty na jiný oddíl disku. Při druhé volbě je dobré si vytvořit zvláštní oddíl přímo pro Visty (možná, že jdou nainstalovat i tam, kde už něco máte, ale pokud budou na samostatném oddílu, tak půjdou lehce smazat). Po instalaci zaberou kolem 8 GB místa na disku, takže si vyhraďte prostor 10 GB a víc.

Teď už jen stačí nabootovat z DVD a vybrat kam se Windows nainstalují. Samotná instalace po vás nic nechce a během ní se asi 4x restartuje počítač. Na mém počítači instalace trvala kolem půl hodiny a kdybych nepoužil DVD-RW, bylo by to i rychleji. Na instalaci se mi nelíbila jedna věc - v průběhu se setkáte s černou obrazovkou a nelze poznat, zda se ještě něco děje nebo se to nadobro zaseklo.

Novinky

Hned jako první mě zaujala zajímavá animace při startu Windows a také hezká přihlašovací obrazovka:

Přihlašovací obrazovka

Po přihlášení zjistíte, že ikony na ploše jsou větší a vpravo je lišta, kde můžete umisťovat tzv. Gadgets:

Plocha ve Windows Vista

Po otevření prvního okna vám určitě neunikne nový vzhled, které se jmenuje Aero. Horní lišta okna a jeho okraje jsou průhledné. Když najedete myší např. na tlačítko pro minimalizaci okna, začne jako by svítit:

Okna se vzhledem Aero

Nabídka Start

Nabídka Start také doznala změn. Pokud jste měli ve Windows XP hodně nainstalovaných aplikací, pak jste při rozbalení programů v nabídce Start měli zaplněný celý monitor a špatně se v tom orientovalo. Nyní se menu programů rozbaluje samo do sebe, takže neopustí prostor nabídky Start. V dolní části také přibyla kolonka pro vyhledávání. Vyhledávání je nyní rychlé díky indexaci obsahu na disku (takovým způsobem pracuje např. Google Desktop). Tlačítko, které ve Windows XP sloužilo k vypnutí počítače teď počítač pouze uspí. To mě docela zmátlo a nenašel jsem způsob, jak defaultní funkci tohoto tlačítka změnit. Počítač tedy vypínám najetím myši na tu šipku vpravo a kliknu na “Shut Down”.

Nejvíce se mi líbí přepínání programů, kdy jednotlivé okna vidíte jako 3D. Tato věcička se jmenuje 3D Flip a aktivujete ji pomocí kláves WIN + TAB. Klasickou kombinací ALT + TAB můžete okna přepínat také, ale nebude to takový zážitek (viz druhý obrázek pod tímto odstavcem). Pokud najedete myší na některé ze spuštěných oken v dolní liště, zobrazí se taktéž náhled (viz třetí obrázek).

3D Clip

Přepínání aplikací

Náhled okna

Ještě ukážu poslední screenshot z Network Center. Zaujal mě totiž tím, že ukazuje aktuální stav připojení vašeho počítače k síti a internetu. Když vypadlo připojení k internetu a fungovala pouze vnitřní sít, tak se na obrázku přeškrtnul spoj mezi sítí a internetem. Člověk hned vidí, na čem je.

Network center

Tím bych výčet novinek ukončil. Je jich rozhodně víc, dalo by se systém zkoumat i “zevnitř” (např. že to všechno běží na .NET), ale to by bylo čtení na dlouhé zimní večery.

Tipy

Windows Vista mají standardně zapnuto ClearType, takže pokud máte CRT monitor, bude písmo moc vyhlazené a nebude dobře čitelné. Proto doporučuji ClearType vypnout a to následovně: Na ploše klikněte pravým tlačítkem myši a zvolte Personalize - nyní klikněte na Visual Appearance - kliknutím na Open classic appearance properties se otevře okno, které známe z Windows XP. Teď stačí v efektech hned u první položky vybrat ze seznamu Standard místo ClearType.

I když jste administrátor, tak při každém úkonu s potřebou vyšších práv se vás Windows bude ptát, zda to opravdu chcete provést. Je to možná dobrá cesta proti všelijaké havěti jako jsou viry, červi apod., ale časem vás to bude štvát. Proto je dobré vědět, jak to vypnout: Start - Control Panel - Security - Security Center a v levé liště klikněte na Change the way Security Center alerts me. Teď klikněte na I do not want notification messages from Security Center.

Dále je tu další problém, který s předchozím souvisí - ve Windows Vista je totiž nová funkce User Account Control (UAC). Díky této funkci je vám znemožněno normální práce mimo složku s vašim profilem. Buď se vás pořád ptá, jestli to opravdu chcete nebo vám to znemožní úplně. Kvůli tomu jsem nemohl ani editovat soubor v Program Files a to jsem administrátor ! Takže to zase vypneme: Start - Control Panel - User Accounts and Family Safety - User Accounts - Change security settings a odškrtnete položku Use User Account Control (UAC) to help protect your computer a tlačítkem OK potvrdíte.

Toť vše, co jsem vám chtěl sdělit. Pokud si chcete Windows Vista vyzkoušet sami, koukněte se nejdříve na hardwarové nároky.

comments powered by Disqus