Komunikujte profesionálně

Včerejší večer se staly dvě události - ta první je zcela zásadní a výjimečná - podařilo se mi ukončit předmět Programování v C/C++ se 100 body, což je plný počet ! To se stává opravdu málokdy, možná jsem maximálního počtu bodů dosáhl poprvé a naposledy v životě :-) Druhá událost ovšem není tak radostná a dokázala mě opět vyvést z míry - včera totiž opět a to už po několikáté nešlo ICQ. Kvůli tomu také píši dnešní článek - chci poukázat na lepší komunikační programy (protokoly) než je ICQ.

Česká Republika v této oblasti trpí jedním neduhem a to je rozšířenost ICQ. U nás má bohužel skoro každý ICQ a jen malé procento využívá jiných protokolů. Oficiální klient je sice krásná omalovánka s pár hrami a hezkými animacemi, ale má své mouchy a všudypřítomnou reklamu. Stačí okusit byť jen alternativního klienta a zjistíte, že možnosti v komunikaci jsou mnohem větší…

Miranda IM

Ukázka Mirandy

Miranda není komunikační program takový, jak jej běžně známe - nepoužívá nějaký svůj vytvořený protokol pro komunikaci, ale je to alternativní klient k mnoha protokolům. Můžete ho použít např. k již zmiňovanému ICQ. Protože umožňuje rozšíření pomocí pluginů, nabízí díky tomu mnoho funkcí, které se při komunikaci hodí. Namátkou můžu zmínit třeba psaní zpráv v jednom okně, kde jednotlivé rozhovory jsou odděleny záložkami (výborná věc, nebliká vám na liště 5 oken, ale máte všechno v jednom), detekce klienta protistrany (tím například poznáte, zda je váš kamarád zrovna na mobilu nebo je u počítače), kontrola pravopisu při psaní zprávy (vyvarujete se nejčastějším překlepům) nebo taky zobrazení aktuálního televizního programu. Je toho hodně, hlavní výhodu však vidím v podpoře více protokolů - díky tomu lze používat vedle ICQ třeba i MSN (nyní Windows Live Messenger), které vám rozhodně nebude vypadávat 😉.

Pokud budete shánět Mirandu, tak ji rozhodně nestahujte přímo, ale poohlédněte se po nějakém packu (balíčku). Já sám používám BigMuscle’s Miranda Pack (obsahuje modifikaci knihovny ICQ, kde např. vidíte i neviditelné a funguje už posílání souborů) a můžu ho vřele doporučit, ale jinak je Miranda packů spousty - např. Mir4nda IM™ Pack, Miranda IM „WELL.DONE pack“ nebo WIP Miranda IM.

Windows Live Messenger (dříve MSN Messenger)

Mezi nejpoužívanější komunikační programy v celosvětovém měřítku patří Windows Live Messenger. Je to dáno víceméně tím, že je součástí Windows, ale i přesto mu to neubírá na kvalitě. S tímto programem můžete kromě normálních textových rozhovorů provozovat také videokonference (jeden z prvních a dalo by se říct nejlepších programů na přenos obrazu z webové kamery), dále sdílet soubory nebo hrát spousty her přes MSN Games. Zajímavá je funkce nastavení osobní zprávy podle právě přehrávané skladby ve Windows Media Playeru a navíc nainstalováním Messenger Plus! Live získáte další funkce (např. již zmiňované okno rozhovoru se záložkami). I Windows Live Messenger je tak trošku multiprotokolový, protože je kompatibilní s Yahoo! Messengerem.

Rozhodnutí je na vás

Ukázal jsem vám cestu k profesionální komunikaci, ale rozhodnutí zůstává na vás. Za vyzkoušení nic nedáte a možná se vám zalíbí nějaký program či “balíček”. Pokud ovšem preferujete opensource, zkuste v Mirandě používat protokol Jabber 😉.

comments powered by Disqus